Friday, November 11, 2016

Pandangan.Salam.

Aku kalau boleh tak mahu berkongsi tentang ini,
tapi aku kena luahkan juga sebab makin membusuk dalam hati,
malah aku tak ada tempat lain nak luahkan selain di sini.
'Tempat' yang dulu jadi ruang untuk aku luahkan pun sudah bukan untuk aku lagi.

Begini.

Satu hari itu aku pergi ke klinik mata sebuah Hospital Universiti yang dikenali ramai untuk rawatan susulan.
Sementara menunggu giliran,
aku duduk di sebelah seorang pakcik.
Tak tua, tapi bukanlah muda mana.

Aku tenung dia seketika, dia toleh, aku senyum.

"Maaflah kalau saya nak tanya, tapi mata pakcik itu..." sambil aku tunjuk kepada sebelah mata dia bertanyakan keadaan.

"Ini mata batu, dik." Pakcik itu jawab.
"Pakcik buta sebelah mata. Hari ini datang untuk check up."

Setelah aku ceritakan keadaan aku, pakcik itu nampak berminat untuk bercerita lanjut.

"Begini dik. Bila tanya semua orang normal, kalau suatu hari nanti dia dapat tahu dia akan buta kedua belah mata dan apa yang dia nak buat sementara masih celik ini, mesti ramai dapat jawab."

Aku mula beri perhatian.
"Mesti ramai akan jawab mahu melihat alam yang indah, mahu melihat wajah orang yang tersayang, mahu menonton TV rancangan kegemaran, menonton wayang dan macam-macam lagi, kan? Mereka pasti tahu apa yang perlu dibuat sementara menunggu pandangan mereka menjadi gelap, kan?"

"Tapi lain cerita dengan orang yang akan buta sebelah mata. Secara zahirnya mereka masih boleh melihat, jadi pada orang ramai, buta sebelah mata tidaklah seteruk mana."

"Kalau tanya doktor dan orang sains lain, mereka akan beritahu bahawa dengan sebelah mata, kita tak dapat mengagak jarak, jadi memandu akan menjadi sedikit mencabar dan bahaya. Sejak buta sebelah ini, pakcik sendiri banyak kali salah anggar jarak, nak capai cawan pun kekadang tak sampai."

"Tapi doktor tak beritahu, apa yang paling mencabar adalah pandangan orang ramai. Disebabkan pakcik buta sebelah mata dan perlu pakai mata batu, jadi ia akan menarik perhatian orang ramai. Saudara mara yang menziarah pasti akan tertarik mahu melihat mata batu pakcik. Ahli keluarga akan tunjuk muka kesian sebab sebahagian dari pakcik sudah tiada dan diganti dengan batu."

"Kalau berjalan di luar, pakcik kenakan cermin mata hitam, tetap orang akan pandang pelik sebab bercermin mata hitam di dalam bangunan. Kalau pakcik buta cermin mata, mata batu pakcik pula menjadi perhatian orang."

"Disebabkan pakcik tak boleh memandu lagi, pakcik perlu menyusahkan orang sekeliling untuk menghantar pakcik ke sana ke mari. Pada mulanya mereka akan buat atas dasar kesian, tapi bila berkali-kali, wajah mereka akan bertukar dan menganggap pakcik ini menyusahkan. Mereka takkan kata pakcik menyusahkan, tapi dari wajah sudah nampak jelas."

"Malangnya, saudara mara yang tertarik hati, ahli keluarga yang kesian, orang ramai yang memandang, orang sekeliling yang bertukar pandangan, wajah mereka semua pakcik dapat nampak dengan mata satu lagi. Kalau pakcik buta kedua-dua belah mata, paling tidak pakcik tidak akan nampak wajah kesian mereka."

"Sejak pakcik buta sebelah mata ni, pakcik belum pernah lagi nampak pandangan orang yang memandang pakcik dengan normal."

Serius aku cakap,
kalau bukan aku di tempat awam, aku mungkin sudah berlinangan air mata mendengar cerita pakcik itu. Mata aku waktu itu memang sudah bergenang.

"Kamu tahu apa yang pakcik rindu sangat nak tengok sejak buta sebelah mata ni?" sambung pakcik itu. Aku geleng kepala tanda tak tahu.

"Pakcik rindukan wajah orang-orang keliling pakcik yang normal tanpa kerut di dahi. Pakcik rindukan wajah kawan-kawan baik pakcik yang bergelak ketawa tanpa prejudis. Semuanya sekarang mesti ada kerut di dahi melihat pakcik. Seolah-olah pakcik ini sangat kesian dan perlukan pandangan simpati dari orang ramai."

"Bukan tak bersyukur, tapi ada waktu pakcik harap pakcik buta kedua-dua belah mata supaya tidak lagi perlu melihat pandangan kesian orang ramai."


Nombor giliran dipanggil dan nombor itu milik pakcik. Pakcik pun bangun dari kerusi. Aku sempat salah tangan dia. Niat hati nak peluk badan dia kejap-kejap tapi entahlah...ego kot.

Entahlah...
Mungkin aku akan mengalami apa yang pakcik itu alami.
Mungkin aku akan rindu wajah normal orang keliling, kerana bila ia berlaku, pasti orang lain akan mula mengubah pandangan sama ada secara sedar atau tidak sedar.

There's no brightside in this, at least not that I'm capable to see.

.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...